Acest site foloseste cookies.

Continuarea navigării în site înseamnă că ești de acord cu Politica de cookies a site-ului.

Politica privind cookiurile

Cetatea Blidaru

Cetatea Blidaru se află la 1,5 km S-V, în linie dreaptă faţă de Dealul Cetăţuii. Altitudinea maximă a cetăţii este de 709 m, la nivelul turnului de locuinţă din mijlocul fortificaţiei.

O armată inamică după ce ajungea în faţa cetăţii de la Costeşti şi încerca să forţeze accesul spre Sarmizegetusa putea să observe trei culmi muntoase, dar şi Valea Orăştiei, înţesate de turnuri. După construirea celor 19 turnuri de la nord şi nord-est de cetate, situaţia strategică a Blidarului s-a modificat considerabil, nici o aramată din antichitate nu a înaintat pe Valea Orăştiei. Nici măcar romanii, după ce au cucerit cetatea de la Costeşti nu au urcat spre Blidaru dinspre această vale, ci au ales un traseu din flanc unde nu existau turnuri. Urmele unui incendiu provocat de asediatorii romani lipsesc cu desăvârşire atât în interiorul cetăţii, cât şi în afara ei.

“Pădurea de turnuri” de la Blidaru constituia un dispozitiv unic de apărare în antichitate, acest sistem fiind o inovaţie a arhitecţilor şi militarilor daci adaptată excelent la condiţiile de luptă din munţi. Prin utilizarea sistemului de apărare în adâncime şi prin folosirea în mare măsură a trupelor de arcaşi şi a artileriei, numărul victimelor din rândul armatei dacice era redus considerabil. Aici armata dacică era cea care stabilea regulile bătăliei încă de la început.

Personajul care conducea armata profesionistă de la Blidaru era un general. El nu se mai găsea sub coordonarea spirituală a marelui preot, ca şeful garnizoanei de la Costeşti. În interiorul cetăţii Blidaru se află un singur turn, neexistând sanctuare nici în interiorul, nici în exteriorul acesteia. Pe lângă înnoirile din punct de vedere arhitectonic şi strategic faţă de Costeşti, această cetate reflectă şi schimbările produse la nivelul societăţii.

Pe vremea marelui rege Burebista şia a urmaşilor săi, regii ascultau de marele preot. Pe timpul lui Decebalus tocmai cei ce l-au învins pe Fuscus au devenit, potrivit lui Iordanes, “fiinţe semidivine”. Un astfel de ansis locuia în cetatea de la Blidaru. Rangul său este dezvăluit de literele ce apar pe zidurile turnului din interiorul cetăţii.

Drumul spre cetate este unul pe potecă, un traseu pitoresc care vă scoate la Blidaru în aproximativ o oră. De la orice cazare din Hunedoara se poate ajunge cu mașina până în Costești.

Câteva păreri împărtășite de clienții noștri