Acest site foloseste cookies.

Continuarea navigării în site înseamnă că ești de acord cu Politica de cookies a site-ului.

Politica privind cookiurile

Cetatea Feţele Albe

Feţele Albe sau Fetele Albe? De unde acest nume? Legenda spune că atunci când trupele romane au înaintat spre Sarmizegetusa, nu la distanţă mare înainte de a ajunge în capitală, au fost atacate de nişte războinici cu pielea albă ca zăpada, de o frumuseţe rară.

În apropierea Sarmizegetusei, despărţită fiind de aceasta printr-o vale îngustă, Valea Albă, pe dealul Muncelului, se află un ansamblu cu cinci terase, aşezarea Feţele Albe.

Aici au fost identificate prin săpături, structuri constructive constând din ziduri de sprijin realizate în obişnuita manieră dacică. Pe aceste terase, vestigiile de locuire sunt destul de diferite. Într-un caz au fost identificate trei nivele de locuire, dintre care se pare că cel mai vechi urcă până la sfârşitul sec. II î.e.n. Pe una dintre terase a fost descoperit un sanctuar circular de acelaşi tip cu cele de la Sarmizegetusa. Au fost descoperite, de asemenea, şi alte complexe de locuire precum şi instalaţii gospodăreşti, probabil hambare.

Să fii trăit aici preotesele zeiţei Lunii?

Pornind din zona de cazare Hunedoara, pe drumul spre Sarmizegetusa, la o distanţă de aproximativ 2 km de hidrocentrală, un indicator pe partea stângă ne orientează spre cărarea prin pădure ce duce la Feţele Albe, un traseu de circa 30 de minute.

Câteva păreri împărtășite de clienții noștri