Vârful Godeanu, considerat de unii autori Kogaionon, muntele sfânt al dacilor, este vizibil de pe culmile tuturor cetăţilor dacice din zonă, chiar şi de la cetăţile Golu şi Căpâlna, care sunt mai îndepărtate.
Pe un traseu care pleacă din Sarmizegetusa Regia se merge aproximativ 4h şi 30 min. Ca în toate, începutul este mai greu, vorbind aici la propriu. Noi, un grup format în mare parte din tineri care am mai făcut drumeţii, am luat o pauză după primele 15 minute de urcat. Dar nu vă speriaţi, cu puţin curaj şi determinare veţi parcurge un traseu minunat. Am avut în grup un exemplu viu al determinării, o doamnă care ne-a demonstrat că trebuie doar să îţi doreşti suficient de mult şi vei reuşi.
Legenda spune că pe acest traseu erau iniţiaţi copii daci, care trebuiau să ajungă la vârful Godeanu pentru a deveni adulţi.
După prima culme care este mai abruptă, drumul se linişteşte uşor şi nu ţi se va mai părea atât de greu, nici nu va fi. Pădurea îţi va încânta privirea cu farmecele ei la fiecare pas, iar cântecul păsărilor….terapie pentru suflet.
Pe drum, dacă ai noroc, poţi admira transhumanţa în splendoarea ei, ciobanaşul şi oiţele sale sunt o încântare a privirii.
Ajunşi în vârf sufletul ţi se va umple de beatitudine la priveliştea ce zace parcă la picioarele tale, o panoramă completă a văilor şi tuturor înalţimilor din această zonă, Valea Streiului de la izvoare până la vărsare şi Mureşul de la Alba până dincolo de limita dintre Arad şi Hunedoara. Se văd perfect lanţurile muntoase Şureanu, Parâng, Retezat, Vulcan, Poiana Ruscăi şi Metaliferi.
Pe drumul de întoarcere spre zona de cazare din Costești, zonă importantă a complexurilor de cazare din Hunedoara, am poposit într-un luminiş plin cu mure unde am servit desertul şi de unde nu ne mai vedeam plecaţi. Păcat că se însera. De data aceasta traseul a durat doar 4h.
După un traseu de o zi în care îţi umplii sufletul cu natură te şimţi alt om… mai calm, mai bun, mai puternic, adevărata stare a sufletului tău.