Acest site foloseste cookies.

Continuarea navigării în site înseamnă că ești de acord cu Politica de cookies a site-ului.

Politica privind cookiurile

Schitul Măgureni şi Vârful Godeanu

O altă variantă de traseu care duce spre vârful Godeanu, diferită de cea care începe din cetatea Sarmizegetusa Regia, pleacă din Costeşti, zonă importantă a complexurilor de cazare din Hunedoara, spre Sibişel, un sătuc de munte peste care trecerea timpului, deşi şi-a făcut prezenţa, nu şi-a lăsat amprenta, străzile încă vuind pline de zumzetul copiilor care se joacă fericiţi pe afară.

Gps-ul şi indicatoarele spre schit ne sunt de mare folos, ghidându-ne până aproape de schit, pe un drum forestier care începe din Sibişel, până aici fiind asfalt. Drumul este în mare parte bun, practicabil doar cu o maşină cu garda mai înaltă.

Am lăsat maşinile la o distanţă de aproximativ 15 minute de mers pe jos şi cu braţele pline cu merinde pentru măicuţe am pornit voioşi la deal spre schit.

Măicuţele ne-au întâmpinat cu bucurie şi ne-au explicat traseul.

Am urcat dealul din spatele casei urmând poteca până la intrarea în pădure și căutând un pârâu pe partea stângă cu un zmeuriş în apropiere. Drumul înşelător vă poartă uşor în dreapta pe lângă o construcţie, dacă aţi ajuns aici întoarceţi-vă, aţi greşit drumul.

Facem stânga pe potecă, lăsând pârâul tot în stânga şi urcăm prin pădure, fără să ne abatem de la aceasta, pe un traseu de enduro marcat cu panglici portocalii.

E zi însorită de septembrie, iar ciupercuţele care mai de care mai colorate îşi etalează pălăriile ca la o expoziţie. Pădurea îşi schimbă chipul de la întunecimea brazilor la lumina soarelui, de la poteca presărată cu rădăcini la muşchiul de un verde viu fosforescent, purtându-ne fascinaţi până întru-n afiniş ce face trecerea de la pădure la culmea golaşă ce duce spre Godeanu.

Din vârf simţi că poţi atinge cerul, priveliştea panoramică a văilor şi munţilor te face să şimţi că îţi poţi lua zborul.
La întoarcere găsim măicuţele muncind de zor în jurul bisericuţei din lemn, sortând ciupercile adunate, hrănind păstrăvii şi celelalte vieţuitoare ale casei, sfinţind locul cu bunătate.

Traseul de la schit şi până în vârf durează 2 h şi 30 de minute, iar drumul parcurs cu maşina până la acesta aproximativ 1 h, fără drumul de întoarcere.

Câteva păreri împărtășite de clienții noștri