Acest site foloseste cookies.

Continuarea navigării în site înseamnă că ești de acord cu Politica de cookies a site-ului.

Politica privind cookiurile

Peştera Cioclovina şi cascadele sale

Un loc foarte accesibil din zona de cazare Hunedoara, peştera Cioclovina cu Apă, un portal imens din care iese un şuvoi de apă, se aseamănă cu o poartă spre alte lumi. Fără echipament adecvat şi fără o pregătire specială accesul este imposibil.

O limbă lungă de grohotiş porneşte de la firul apei spre înaltul peretelui de calcar, marcând calea spre o altă peşteră. Intrarea naturală a peşterii Cioclovina Uscată, care reprezintă un etaj superior, fosil, al sintemului carstic Ponorici – Cioclovina cu apă, este rar utilizată. Accesul se face frecvent printr-o galerie artificială, săpată de mâna omului pentru a exploata guanofosfatul. Peştera Cioclovina Uscată a fost a doua din lume în această privinţă, zăcământul de guanofosfat fiind estimat la 50.000 tone, care se transporta cale de 7,5 kilometri cu un furnicar până în gara Pui. Dar cea mai mare bogăţie a acestei peşteri este tezaurul hallstattian găsit aici. Este locul de descoperire al celui mai vechi craniu de Homo Sapiens Fosilis din România. Tot aici a fost descris în premieră mondială un nou mineral: ardealitul. În peştera Cioclovina cu Apă au fost descoperite patru strate paleolitice suprapuse, urme de vetre de foc, fragmente de oase, unelte din cremene, 600 de obiecte de podoabă din metal, câteva mii de mărgele din chihlimbar, ceramică şi sticlă colorată.

Drumul spre peşteră este acelaşi cu cel spre cetatea Piatra Roşie, se porneşte pe drumul asfaltat care pleacă din satul Costeşti, zona de cazare Sarmizegetusa, spre satul Ludeşti, direcţia Orăştie. Din Ludeşti se continuă la stânga spre Ocolişul Mic, Boşorod, Luncani. Asfaltul se va termina şi se continuă pe drum forestier. La 2 km de ieşirea din Luncani, un indicator spre stânga dă de veste că mai sunt 2 km până la cetatea Piatra Roșie. Se trece de acesta şi se continuă drumul principal tot înainte. La răscrucea de drumuri unde puteți lăsa firul apei în stânga, faceţi ușor dreapta pe lângă munte. Un drum fără indicatoare va părea lung şi anevoios dar ţineţi minte că râul izvorăşte din peşteră şi o veţi găsi.

Pentru a ajunge la cascade trebuie să urmăriți cursul apei pe care îl aveți în parte stânga, iar unde acesta trece pe sub drum, în partea dreaptă, parcați mașina și luați-o pe potecă în dreapta.

Ca să ajungeți la peșteră vă întoarceți la drumul principal și mai urcați câteva minute pe jos până ajungeți la poarta unei grădini, pe dreapta. Accesul e pe potecă prin această grădină, câteva minute.

Drumul este cel care duce şi la peştera de guano, această peşteră fiind deasupra Cioclovinei cu Apă. Nu cu mult înainte de a ajunge la peştera de guano va fi o ultimă casă pe partea stângă, într-o curbă ce urcă spre dreapta. Poteca spre Cioclovina cu Apă se află mai jos de această casă.

Câteva păreri împărtășite de clienții noștri