Acest site foloseste cookies.

Continuarea navigării în site înseamnă că ești de acord cu Politica de cookies a site-ului.

Politica privind cookiurile

De Ce Cotiso?!

Pentru că pământurile ne-au aparţinut dintotdeauna. Fiecare petec din această ţară a dacilor este pătată de cuvinte şi oameni. De înălţimi războinice şi mister. De legende atât de adânci, încât adevărata dimensiune a imaginaţiei păleşte înaintea lor.

Şi totuşi de ce Cotiso? Rege dac, venit la putere după uciderea comandată a celui mai mare conducător al dacilor, Burebista, Cotiso a salvat prestigiul câştigat în ani de sânge al unui popor deloc afirmat ca unul de păstori. Prin politica sa şi prin acţiunile sale de gherilă, se poate spune ca regele Cotiso a frânat, pe cît era posibil, penetrarea romană în Dacia şi distrugerea dacilor ca naţiune.

Cotiso s-a evidenţiat ca un demn continuator al politicii expansioniste a lui Burebista, adaptand-o însa cerinţelor momentului istoric pe care-l trăia.

Scopul său politic era de a păstra suveranitatea natiunii dace pe orice căi şi prin orice mijloace şi de a recâştiga vechile privilegii burebistane. De aceea, la început initiază tratative de aliantă cu romanii, întâi cu Augustus, apoi cu Marcus Antonius, dar fără rezultatul scontat.

De asemenea, evită o alianţă cu regii vecini, în majoritate clientelarii Romei. Idealul său politic presupunea un dublu obiectiv: asigurarea unui teritoriu de perpetuare a naţiunii geto-dace, scop al politicii sale externe; o ideologie politico-militara fondată pe principiul „Atac, deci exist!”.

Cotiso a decis ca terorii romane sa i se raspundă prin teroare. Astfel se explica incursiunile sale militare peste Dunare şi obstinaţia cu care lupta contra romanilor. Cotiso a intuit foarte bine că păstrarea suveranitaţii şi supravieţuirea poporului get atârnau în mare măsură de anihilarea tendinţelor de hegemonie ale Romei.

Aşadar, pentru clarviziunea sa şi atitudinea sa fermă în raport cu responsabilitaţile sale de lider dac şi cu puterea romană, Cotiso are meritul deosebit de a se număra printre ilustrele figuri istorice din trecutul nostru mult prea zbuciumat.

Şi cu toate acestea Pensiunea Cotiso nu ascunde doar o bogată istorie a unui popor de războinici. Există porţi deschise spre enigmele acestor locuri foarte puţin atinse de ochiul vieţaşului de rând. Dincolo de cuvinte, în munții plini de mistere din jurul cetăţii dacice Sarmizegetusa, mai trăiesc lupi în număr mare, fapt ce a dat naștere numeroaselor povestiri despre oamenii-lupi. Există de altfel o veche tradiție în ceea ce privește lupul, privit cu teamă și admirație. În unele zone, se păstrează încă tradițiile dacice ale legăturii cu lupul.

Cei care se îngrijesc de lupi sunt sub protecția Sfântului Andrei și, chiar dacă la bătrânețe trupul lor este plin de cicatrici de la mușcăturile prea tari ale unor cățelandri sau lupi, nu se cunoaște nici un caz în care să fi fost sfâșiați ori mâncați de aceste animale.

Acești oameni au fost una din cele două surse ale legendelor despre omul-lup sau licantropi. O altă legendă păstrată prin viu grai este aceea referitoare la vuietul de luptă auzit în anumite nopţi în ochii de pădure care veghează de secole fortificaţia Blidaru…şi ăsta este doar începutul.

Pământul deasupra căruia trăieşte această aşezare curtată de atemporalitate este doar o intrare spre alte tărâmuri mult mai adânci şi poate mult mai înfricoşătoare. Dar asta este o cu totul altă poveste despre care oamenii acestor locuri vă vor povesti în serile pline de lună şi depărtare.

Aceasta este Pensiunea Cotiso şi istoria care stă ascunsă sub lespezile sale.

Câteva păreri împărtășite de clienții noștri