Întreg ţinutul Hunedoarei, de la Cioclovina-Ponorici şi până în Pădurime, din Ţara Haţegulu până pe Valea Mureşului, are ceva misterios.
Pe drumul spre Ulpia Traiana Srmizegetusa, capitala romană a Daciei felix, se poate vedea vechea biserică Densuş (unde s-a născut Nicolae Densuşianu, autorul utopiei “Dacia preistorică”) – după unii templu închinat lui Marte, în care există opt altare romane; după alţii, biserică creştină din secolul al XIII-lea, construită cu piatră adusă tocmai de la vechea metropolă romană.
Meşterul principal a fost un exponent al artei mediavale sud-carpatice pe nume Ştefan, numele lui fiind inscripţionat la intrarea în biserică. Opera sa şi a celorlalţi maeştrii încă mai pote fi admirată, păstrându-se până astăzi fragmente de pictură murală, datând din 1443.
Simultaneitatea acesta de timpuri şi istorii se simte în vestigiile antice, în poveştile oamenilor, dar mai ales într-un aer crepuscular al locului.
Biserica se află în localitatea Densuş şi se ajunge la ea pe un drum asfaltat accesibil cu orice maşină, la o oră distanţă de zona de cazare Sarmizegetusa Regia, zonă importantă a complexurilor de cazare din Hunedoara.